Natuurlijk samenwerken voor meer biodiversiteit

We hebben allemaal iets te geven voor meer biodiversiteit. En we hebben allemaal iets te winnen! Kick mobiliseert lokale spelers en faciliteert hun gezamenlijke, gedreven en concrete actie om onze biodiversiteit in België te herstellen.

Onze methode

Kick werkt met drie complementaire assen om deze groene transitie in elke regio te versnellen en van België tegen 2040 een voorbeeldland te maken qua biodiversiteitsherstel.

Elke as beschikt over verschillende meetbare indicatoren. Op die manier zijn onze acties eenvoudig op te volgen, kunnen we hun impact goed evalueren en kunnen we transparant communiceren over onze resultaten..

Begeleidend traject van drie jaar

Op vraag van gemotiveerde gemeenten –en in samenwerking met– begeleidt Kick alle lokale spelers (burgers, bedrijven, verenigingen, scholen, openbare instellingen…) drie jaar lang om projecten op te starten die voor bevordering en herstel van onze biodiversiteit zorgen.

Met de steun van een lokale Kick-coördinator worden concrete projecten uitgedacht waarvan de impact meetbaar is. Dit gebeurt samen met de verschillende spelers binnen de gemeente die zich hiervoor willen inzetten. Een gedreven biodiversiteitsbeweging binnen de gemeente!

De lokale beweging in het middelpunt van de actie

Kick spreekt alle betrokken partijen in een gemeente aan en brengt ze samen om de oorzaken van biodiversiteitsverlies te identificeren en aan te pakken met concrete en meetbare acties.

Kick verbindt alle lokale spelers en geeft hen de kickstart om samen acties te ondernemen. Samen voor meer biodiversiteit!

Zeven thematische drijfveren

Kick fungeert als katalysator voor verschillende oplossingen die bottom up door de lokale spelers worden voorgedragen. Deze oplossingen draaien rond zeven thema’s en zijn erop gericht om het herstel van de biodiversiteit in de regio te versnellen.

Bomen en bossen

Energie en mobiliteit

Duurzame gebouwen

Rechtvaardige transitie

Geëngageerde gemeenten

De lokale Kick-coördinatoren begeleiden sinds september 2021 een aantal pilootgemeenten bij hun participatieve aanpak om concrete projecten te bepalen die biodiversiteit bevorderen en de uitvoering ervan te faciliteren.

Rochefort

Amay

Chaudfontaine

Grez-Doiceau

Stekene

De oplossingen bestaan, nu is het tijd om ze te realiseren.

Kick verzamelt en deelt concrete en meetbare oplossingen om de biodiversiteit te bevorderen.

Iedereen kan voortaan in de actiebibliotheekacties vinden die in zijn of haar eigen regio kunnen worden toegepast, die oplossingen vlot uitrollen met de hulp van een oplossingsgerichte partner en daar de impact van meten.

Kick verzamelt en deelt concrete en meetbare oplossingen om de biodiversiteit te bevorderen.

De oorzaken van biodiversiteitsverlies aanpakken

Rochefort

Amay

Chaudfontaine

Grez-Doiceau

Stekene