Een ecosysteem van geëngageerde spelers
“Als we wachten op de regeringen om de zaken te veranderen, wordt het te laat. Als we alleen handelen, wordt het te klein. Als we als een gemeenschap handelen, zou dat net op tijd en net genoeg kunnen zijn!”
Rob Hopkins, stichter van het netwerk van transitiesteden
Visie en missie: onze ambitie voor België en voor al wat leeft
Visie: We stellen onze krachten en kennis ten dienste van lokale gemeenschappen om van België een voorbeeldland te maken voor het herstel van de biodiversiteit tegen 2040.
Missie: Gemeente per gemeente mobiliseert en verbindt Kick alle spelers en speelsters uit dezelfde regio om samen concrete oplossingen en meetbare maatregelen te bepalen om de oorzaken van de erosie van de biodiversiteit te bestrijden.
Een zingevend en actiegericht handvest
Als richtsnoer voor onze acties en dagelijkse besluitvorming heeft Kick gekozen voor een handvest dat gebaseerd is op zes waarden die we zo goed mogelijk proberen te belichamen.

We dragen ZORG voor onszelf om beter te kunnen zorgen voor onze geliefden, onze buurt, onze gemeente en onze planeet, de enige die we hebben, hier en nu.





We geloven in de kracht van WEDERZIJDSE HULP tussen mensen en tussen verschillende soorten. Want wij verdedigen de natuur niet. Wij zijn de natuur die zichzelf verdedigt.
Een operationeel team om de dynamiek in het veld te ondersteunen
De facilitators van Kick stellen de regio’s in staat om het verband te leggen tussen uitdagingen en oplossingen en om voor elke gemeente een structurerend en mobiliserend kader te creëren voor de specifieke dynamiek van de ecologische transitie in elke gemeente.

Delphine de Theux
Coördinatrice Chaudfontaine en Grez-Doiceau en Tussenpersoon voor het thema Voedsel
"We houden van wat ons heeft verbaasd en we beschermen wat we liefhebben.", Jacques-Yves Cousteau
delphine.detheux@kickbelgium.be

Simon Loop
Coördinator voor Rochefort, Tussenpersoon voor het thema Water en Expert Impactindicatoren
Simon is hobbyimker en kwam in december 2021 bij Kick terecht als lokale coördinator om actief te strijden tegen de biodiversiteitserosie die hij in het veld vaststelde. Sindsdien stelt hij zijn ervaring als projectmanager in de IT-sector en in de financiering van hernieuwbare energie ter beschikking van het team.
"Iedereen die gelooft dat de groei eindeloos kan doorgaan in een eindige wereld is ofwel krankzinnig, ofwel economist.", Kenneth Boulding.

Lucie Pestiaux
Coördinatrice voor Amay en Tussenpersoon voor het thema Bomen en Bossen.
"To be alive in this beautiful, self-organizing universe – to participate in the dance of life with senses to perceive it, lungs that breathe it, organs that draw nourishment from it – is a wonder beyond words."

Grégor Chapelle
CEO en Tussenpersoon voor de thema’s Rechtvaardige Transitie en Energie en Mobiliteit.
"De mens is de remedie voor de mens.", proverbe wolof.
Gregor.Chapelle@kickbelgium.be

Claire Barthet
Communicatiecoördinatrice en Tussenpersoon voor het thema Duurzame Gebouwen
"En ik trek het bos in om mijn verstand te verliezen en mijn ziel te vinden.", John Muir

Tatiana Van Impe
Hoofd Operaties en Tussenpersoon voor het thema Afval
"It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles; or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena.", Théodore Roosevelt
tatiana.vanimpe@kickbelgium.be
Een strategisch comité voor grotere vooruitzichten op langere termijn
Het strategisch comité bestaat uit themadeskundigen. Het staat in voor de strategische visie van Kick en voor het transversale perspectief dat wordt doorgegeven aan de overheid met de bedoeling om voorbeelden te stellen op het gebied van biodiversiteitsherstel tegen 2040.
Het comité bestaat uit de Senior Advisors, een vertegenwoordiger van de federale regering, vertegenwoordigers van de projectdragers en adviseurs die sinds het begin aan de totstandkoming van Kick werken.

Valentine de Pret
Voorzitster van de vzw en van het Strategisch Comité
Ze vertegenwoordigt haar zussen Lavinia en Elinor en haar vader Arnoud, waarmee ze samen Kick heeft opgericht. Valentine combineert ervaring in financiën, corporate governance en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) via de talrijke projecten die ze begeleidt. Ze bracht haar professionele loopbaan door in talrijke landen, waar ze 13 jaar lang heeft gewerkt in dienst van energietransitie en innovatie.

Gérard Lamarche
Schatbewaarder
Gérard Lamarche beschikt over uitgebreide financiële ervaring in de industriesector. Na de rol van CFO van GDF Suez/ENGIE, van CEO van de GBL-groep en van bestuurder van verschillende industriële groepen te hebben vervuld, is hij vandaag consulent voor het familiekantoor van de familie de Pret en wenst hij zich aan hun zijde te engageren voor de milieutransitie.

Geoffroy de Cannière
Senior Advisor Bomen en BossenSenior Advisor Bomen en Bossen
Geoffroy de Cannière is gespecialiseerd in landelijk ondernemerschap en neemt deel aan het project sinds de begindagen. Hij brengt zijn ervaring in om de nodige informatie en contacten te verzamelen die de implementatie van oplossingen met toegevoegde waarde voor Belgische gemeenten mogelijk maken. Geoffroy is ook een expert op het gebied van Bomen en Bossen en een steun voor het operationele team van Kick.

Elena Torfs
Senior Advisor Water
Elena Torfs is hoogleraar waterkwaliteitsmodellen aan de Universiteit van Gent. In haar onderzoek richt Elena zich op de ontwikkeling van beslissingsondersteunende technieken zoals ‘digital twins’ voor een optimaal beheer van waterstromen zoals drink-, afval- en proceswater. Een aandachtspunt is het hergebruik van water en het slimme gebruik van alternatieve waterbronnen zoals regenwater. Elena is lid van het interuniversitaire onderzoekscentrum CAPTURE, waar ze het digitale waterprogramma coördineert. Elena is ook medepromotor van de Aquaflanders leerstoel voor duurzaam drinkwater en vicevoorzitster van de expertengroep voor integral assessment van de International Water Association.

Caroline Vanheede
Senior Advisor Afval
Caroline Vanheede is lid van Vanheede Environment Group, een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in afvalbeheer dat een volwaardige partner van de kringloopeconomie wil zijn. Caroline is daar commercieel directeur en wenst de duurzame en kringlooptoepassingen binnen en buiten Europa naar een hoger niveau te tillen. Caroline vervult ook diverse andere functies in de sector. Zo is ze bijvoorbeeld voorzitster van het Denuo-project Women in Recycling.

Nicolas Steisel
Senior Advisor Voedsel
Nicolas Steisel is medeoprichter van EXKi en was daar ook mede-CEO van 2000 tot 2019. De missie van EXKi is het aanbieden van voedsel dat tegelijk kwalitatief, snel, creatief en gezellig is. Die loopbaan van twintig jaar in verschillende landen bracht hem rechtstreeks in aanraking met de uitdaging van de aanvoer van kwaliteitsingrediënten en dus met de landbouw, maar ook met het afvalprobleem, met name de verloren verpakkingen (beperken, hergebruiken, recycleren). Nicolas investeert en integreert zich in projecten en acties voor de transitie van landbouw, handel, e-commerce en horeca voor een positieve impact op de biodiversiteit en/of de beperking van afval, verspilling en CO2-uitstoot.

Gérard Jadoul
Senior Advisor Bomen en BossenSenior Advisor Bomen en Bossen
Gérard Jadoul werd licentiaat Wijsbegeerte en Letteren (Klassieke Filologie) aan de UCL in 1981 en gaf een twintigtal jaren lang les alvorens zich volledig toe te leggen op milieuthema’s. Hij was bijna 15 jaar lang voorzitter van de Fédération Inter-environnement Wallonie. Hij was coördinator van twee LIFE Nature-projecten voor het herstel van veengebieden en gedifferentieerd beheer van de plantengroei onder de hoogspanningslijnen van de Europese elektriciteitsnetwerken.

Nicolas Bearelle
Senior Advisor Duurzame Gebouwen
Nicolas Bearelle is de oprichter van Revive, een vastgoedontwikkelaar die zich inzet voor een maximale positieve impact. De stadsvernieuwingsprojecten van Revive zijn vrij van fossiele brandstoffen en verdedigen een groenere mobiliteit en een betere biodiversiteit. Bovendien worden er sociale en betaalbare woningen gebouwd en extra diensten zoals kinderdagverblijven, onderwijs en duurzame economische activiteiten ontwikkeld.

Pierre-Yves Dermagne
Lid van het Strategisch Comité
Vice-eersteminister en minister van Economie en Werk, vertegenwoordigd door Nathan Lallemand, volgt het Kick-project sinds het begin.
Hij is ervan overtuigd dat het katalyseren van effectieve oplossingen op lokaal en wereldniveau en het delen van goede praktijken tussen verschillende gemeenten een sneeuwbaleffect kunnen veroorzaken en België in zijn ecologische transitie vooruit kunnen helpen.
Onze methode: geëngageerde lokale spelers ondersteunen
Op vraag van een gemotiveerde gemeente – en met haar samenwerking – begeleidt Kick gratis alle lokale spelers: burgers, bedrijven, verenigingen, scholen, openbare instellingen … die samen een Alliantie voor Biodiversiteit vormen. Drie jaar lang treden wij op als katalysator voor de uitrol van concrete en meetbare oplossingen om de biodiversiteit te bevorderen. Onze steun aan de Alliantie voor Biodiversiteit draait rond 4 spilmomenten waarop de basis wordt gelegd van de latere autonomie van de Alliantie voor Biodiversiteit en haar activiteiten.

Wortelschieten
Wortelschieten
- Verschijning van de Alliantie voor Biodiversiteit
- Opstellen van de Gemeentelijke Biodiversiteitsatlas
- Overeenkomst tussen Kick en gemeente

Bloeiperiode
Dit is een periode om te dromen over het leven vandaag en morgen, om ideeën uit te wisselen en om een actiegerichte samenwerkingsdynamiek in gang te zetten.
Bloeien
- Versterking van de Alliantie
- Participatieve projectoproepen
- Gemeentelijk Kick-Actieplan (GKAP 360)

Volgroeide bomen
De Volgroeide bomen zijn projecten die op lange termijn het verschil maken voor de biodiversiteit in de regio. Ze vereisen de betrokkenheid van verschillende spelers uit de gemeenschap en misschien meerdere financieringen. Die projecten worden voorgesteld door de lokale werkgroepen en gevalideerd door het Strategisch Comité van Kick.
Volgroeide bomen
- Versterking van de Alliantie
- Selectie en gezamenlijke implementatie van 3 ambitieuze projecten

Veerkracht
Zodra de regio autonoom wordt in dat gemeenschappelijke netwerk, wordt het een inspiratie voor de nieuwe Kick-gemeenten en blijft het nieuwe bomen planten om de biodiversiteit te bevorderen. De lokale Alliantie blijft zich versterken
Veerkracht
- Versterking van de Alliantie
- Update van de Gemeentelijke Biodiversiteitsatlas
- Verduurzaming van drie ambitieuze projecten

Wortelschieten
Wortelschieten is een voorbereidende stap die aan de drie jaren begeleiding door Kick voorafgaat. Deze stap is gewijd aan de oprichting van de Alliantie van lokale spelers en speelsters voor biodiversiteit.
Wortelschieten
- Verschijning van de Alliantie voor Biodiversiteit
- Opstellen van de Gemeentelijke Biodiversiteitsatlas
- Overeenkomst tussen Kick en gemeente

Bloeiperiode
De Bloeiperiode zet de ideeën die tijdens het overleg tussen de leden van de Alliantie aan bod kwamen om in snelle, concrete acties.
Dit is een periode om te dromen over het leven vandaag en morgen, om ideeën uit te wisselen en om een actiegerichte samenwerkingsdynamiek in gang te zetten.
Bloeien
- Versterking van de Alliantie
- Participatieve projectoproepen
- Gemeentelijk Kick-Actieplan (GKAP 360)

Volgroeide bomen
De stap van de Volgroeide bomen is de stap van de ambitieuze acties met een aanzienlijke impact.
De Volgroeide bomen zijn projecten die op lange termijn het verschil maken voor de biodiversiteit in de regio. Ze vereisen de betrokkenheid van verschillende spelers uit de gemeenschap en misschien meerdere financieringen. Die projecten worden voorgesteld door de lokale werkgroepen en gevalideerd door het Strategisch Comité van Kick.
Volgroeide bomen
- Versterking van de Alliantie
- Selectie en gezamenlijke implementatie van 3 ambitieuze projecten

Veerkracht
Na de stap van de Volgroeide bomen maken de gemeente en haar spelers en speelsters deel uit van het netwerk van partners die goede praktijken en oplossingen kunnen aanreiken.
Zodra de regio autonoom wordt in dat gemeenschappelijke netwerk, wordt het een inspiratie voor de nieuwe Kick-gemeenten en blijft het nieuwe bomen planten om de biodiversiteit te bevorderen. De lokale Alliantie blijft zich versterken
Veerkracht
- Versterking van de Alliantie
- Update van de Gemeentelijke Biodiversiteitsatlas
- Verduurzaming van drie ambitieuze projecten
Onze hulpmiddelen voor de biodiversiteit






Gemeentelijke Biodiversiteitsatlas
Tien samen opgestelde of didactische kaarten worden jaarlijks bijgewerkt in samenwerking met de lokale spelers en speelsters om hun kijk op hun regio te veranderen, de biodiversiteit toegankelijker te maken en bestaande wetenschappelijke gegevens synthetisch voor te stellen.
De bedoeling is om het eigen grondgebied beter te leren kennen, zin te krijgen om het te beschermen en bij de besluitvorming rekening te houden met de laatste nieuwe beschikbare gegevens.
GKAP
Gemeentelijk actieplan op grond van zeven thematische drijfveren.
Het Gemeentelijk Kick-Actieplan (GKAP) is gericht op de lancering van het dynamisch proces in de gemeente aan de hand van concrete, snelle en mobiliserende maatregelen die de banden tussen de lokale spelers bevorderen.
Het gaat om een jaarlijks plan met snelle acties om de bescherming en/of het herstel van de biodiversiteit in de regio te bevorderen. Het wordt ontwikkeld door de leden van de Alliantie voor Biodiversiteit, op voorstel door Kick vzw, met oplossingen uit hun Oplossingenbibliotheek en daarna gevalideerd en ondersteund door het gemeentebestuur.
Oplossingenbibliotheek
Een verzameling repliceerbare oplossingen die ter beschikking worden gesteldEen verzameling repliceerbare oplossingen die ter beschikking worden gesteld
Kick verzamelt en verspreidt concrete oplossingen met een meetbare impact om de biodiversiteit te bevorderen. Iedereen kan voortaan oplossingen vinden die in zijn of haar regio kunnen worden toegepast, die oplossingen vlot uitrollen met de hulp van een oplossingsgerichte partner en daar de impact van meten.
Kick Finance
Deze tool wil de lokale spelers en speelsters helpen om kansen in realiteit om te zetten.
Steun aan fondsenwerving om de biodiversiteit te bevorderen
In samenwerking met de Koning Boudewijnstichting wil Kick een specifieke projectrekening met belastingaftrek ter beschikking van de lokale spelers stellen om de werving te organiseren van fondsen die 100% gewijd worden aan oplossingen die op het grondgebied worden uitgevoerd.
Monitoring van projectoproepen uit de privésector en overheidssubsidies
Kick bouwt een tool voor de collectieve monitoring van projectoproepen uit de privésector en overheidssubsidies om de aandacht van de lokale spelers en speelsters te vestigen op alle mogelijke kansen om de biodiversiteit te bevorderen. Met hun middelen en ervaring helpen we om de inschrijvingsdossiers in te dienen.
Zoeken naar investeerders met een milieu-impact
Kick wenst de lokale milieugerichte ondernemingen te begeleiden in hun zoektocht naar investeerders die zich bewust zijn van de hoogdringendheid van de milieuommekeer. Het is de bedoeling om inspiratie te putten uit het concept van de ‘groene obligaties’ met een milieu-impact en de projecten zo op de gewenste schaal te brengen.
Participatieve projectoproepen
Bestaande initiatieven met een snelle impact stimuleren
Om bestaande initiatieven te steunen en nieuwe te stimuleren, zet Kick aan tot het ontwikkelen van participatieve projectoproepen. Door reeds bestaande operaties te versterken of door een Proximity-campagne aan te bieden in samenwerking met de stichting Be Planet.
Proximity biedt de regio’s een kant-en-klare oplossing om een partnerdynamiek tussen de verschillende lokale spelers en speelsters op gang te brengen en om financiële, materiële en/of menselijke middelen vrij te maken.
Een Proximity-campagne stelt iedereen in staat om zijn of haar project om de biodiversiteit en de ecologische en solidaire transitie te bevorderen voor te leggen aan een jury van deskundigen, gevolgd door een stemming waaraan alle burgers van de gemeente kunnen deelnemen.
Selectie van de Volgroeide bomen
Collectieve mobilisatie om drie ambitieuze biodiversiteitsbevorderende projecten voor de regio te identificeren en te implementeren.
Ze worden gekozen volgens een participatief proces. Ze moeten ecosysteemgericht zijn, verschillende spelers en speelsters mobiliseren, duurzaam (met een meetbare impact over minstens 10 jaar) en gefinancierd of financierbaar zijn. Het is in die drie projecten dat Kick en alle bondgenoten van de biodiversiteit tijdens het tweede en derde jaar van het project hun tijd en energie zullen investeren.

Gemeentelijke Biodiversiteitsatlas
Tien samen opgestelde of didactische kaarten worden jaarlijks bijgewerkt in samenwerking met de lokale spelers en speelsters om hun kijk op hun regio te veranderen, de biodiversiteit toegankelijker te maken en bestaande wetenschappelijke gegevens synthetisch voor te stellen.
De bedoeling is om het eigen grondgebied beter te leren kennen, zin te krijgen om het te beschermen en bij de besluitvorming rekening te houden met de laatste nieuwe beschikbare gegevens.
Atelier de consultation de citoyen·ne·s : récolter des « récits d’inspiration»
- Lieux inspirants
- Menaces pour la biodiversité
Atelier de consultation de citoyen·ne·s : récolter des « récits d’inspiration»
- Allié·e·s de la biodiversité
- Faune et avifaune remarquable
- Espèces invasives
- Trame noire
- Trame du bruit
Cartes synthétiques issues des données scientifiques et cartes existantes.
- Caractéristiques du territoire
- Réseaux écologiques
- Réseau humide

GKAP
Het Gemeentelijk Kick-Actieplan (GKAP) is gericht op de lancering van het dynamisch proces in de gemeente aan de hand van concrete, snelle en mobiliserende maatregelen die de banden tussen de lokale spelers bevorderen.
Het gaat om een jaarlijks plan met snelle acties om de bescherming en/of het herstel van de biodiversiteit in de regio te bevorderen. Het wordt ontwikkeld door de leden van de Alliantie voor Biodiversiteit, op voorstel door Kick vzw, met oplossingen uit hun Oplossingenbibliotheek en daarna gevalideerd en ondersteund door het gemeentebestuur.

Oplossingenbibliotheek
Een verzameling repliceerbare oplossingen die ter beschikking worden gesteldEen verzameling repliceerbare oplossingen die ter beschikking worden gesteld
Kick verzamelt en verspreidt concrete oplossingen met een meetbare impact om de biodiversiteit te bevorderen. Iedereen kan voortaan oplossingen vinden die in zijn of haar regio kunnen worden toegepast, die oplossingen vlot uitrollen met de hulp van een oplossingsgerichte partner en daar de impact van meten.

Kick Finance
Steun aan fondsenwerving om de biodiversiteit te bevorderen
In samenwerking met de Koning Boudewijnstichting wil Kick een specifieke projectrekening met belastingaftrek ter beschikking van de lokale spelers stellen om de werving te organiseren van fondsen die 100% gewijd worden aan oplossingen die op het grondgebied worden uitgevoerd.
Monitoring van projectoproepen uit de privésector en overheidssubsidies
Kick bouwt een tool voor de collectieve monitoring van projectoproepen uit de privésector en overheidssubsidies om de aandacht van de lokale spelers en speelsters te vestigen op alle mogelijke kansen om de biodiversiteit te bevorderen. Met hun middelen en ervaring helpen we om de inschrijvingsdossiers in te dienen.
Zoeken naar investeerders met een milieu-impact
Kick wenst de lokale milieugerichte ondernemingen te begeleiden in hun zoektocht naar investeerders die zich bewust zijn van de hoogdringendheid van de milieuommekeer. Het is de bedoeling om inspiratie te putten uit het concept van de ‘groene obligaties’ met een milieu-impact en de projecten zo op de gewenste schaal te brengen.

Participatieve projectoproepen
Om bestaande initiatieven te steunen en nieuwe te stimuleren, zet Kick aan tot het ontwikkelen van participatieve projectoproepen. Door reeds bestaande operaties te versterken of door een Proximity-campagne aan te bieden in samenwerking met de stichting Be Planet.
Proximity biedt de regio’s een kant-en-klare oplossing om een partnerdynamiek tussen de verschillende lokale spelers en speelsters op gang te brengen en om financiële, materiële en/of menselijke middelen vrij te maken.
Een Proximity-campagne stelt iedereen in staat om zijn of haar project om de biodiversiteit en de ecologische en solidaire transitie te bevorderen voor te leggen aan een jury van deskundigen, gevolgd door een stemming waaraan alle burgers van de gemeente kunnen deelnemen.

Selectie van de Volgroeide bomen
Ceux-ci seront choisis sur base d’un processus participatif. Ils seront écosystemiques, multi-acteurs, pérennes (avec un impact mesurable sur au moins 10 ans), financés ou financables. Ces 3 projets seront ceux au service desquels Kick et l’ensemble des alliés et alliées de la biodiversité investiront leur temps et leur énergie durant les années 2 et 3 du projet.
Partners om ons te steunen
Onze ambities worden mogelijk gemaakt door partners die onze acties transversaal steunen. De steun van die partners komt boven op de steun van de lokale organisaties waarmee we in de regio’s samenwerken.
De oplossingen bestaan, nu is het tijd om ze uit te rollen
Kick verzamelt en verspreidt concrete en meetbare oplossingen om de biodiversiteit te bevorderen.
Iedereen kan voortaan in de Oplossingenbibliotheek oplossingen vinden die in zijn of haar eigen regio kunnen worden toegepast, die oplossingen vlot uitrollen met de hulp van een oplossingsgerichte partner en daar de impact van meten.
Kick verzamelt en verspreidt concrete en meetbare oplossingen om de biodiversiteit te bevorderen.