Na een succesvolle start in 2021, zal Kick Belgium na Wallonië nu ook in Vlaanderen opstarten. Kick Belgium is een organisatie die lokale besturen ondersteunt in het versnellen en faciliteren van biodiversiteitsprojecten in de zeer ruime zin. Zo wordt er rond 6 thema’s gewerkt: bomen & bossen, water, voedsel, afval, duurzame gebouwen en energie & mobiliteit.
Kick helpt gemeenten, vanuit de samenleving, met het behalen van verschillende doelstellingen rond biodiversiteit, klimaat en ecologie. De plannen zoals het LEKP, de Green Deal, de Bleu Deal, de natuurherstelwet … leren dat het beter kan, maar dat we hiervoor iedereen nodig hebben.
En dit is wat Kick doet, engageren en mobiliseren van alle verschillende actoren in een gemeente (bedrijven, burgers, scholen, verenigingen, publieke sectoren…) om biodiversiteitsprojecten op te zetten. Kick doet dit volgens een specifieke methodologie in een 3-jarig traject met het oog op actie. Als facilitator expert worden initiatieven in de samenleving gefaciliteerd om zo de nodige middelen te vinden voor een efficiënte en effectieve implementatie.
Kick hanteert een duidelijke methodologie die uit 4 stappen bestaat
Een goede basis: Dit is een voorbereidende stap. Hier wordt er aandacht besteed aan het oprichten van een biodiversiteitsbeweging met lokale spelers en worden de lokale noden in kaart gebracht.
Momentum creëren: Deze fase zet de ideeën die tijdens het overleg tussen de leden van de beweging aan bod kwamen om in snelle, concrete acties.
Ambitie tonen: Dit is de stap waar ambitieuze acties met een aanzienlijke impact worden geïnitieerd en gerealiseerd. “Acties waar inwoners van de gemeente over 120 jaar nog over zullen spreken.”
Veerkracht: als laatste fase, zorgt Kick ervoor dat na 3 jaar de gemeente en haar spelers deel uitmaken van een veerkrachtig sociaal ecosysteem dat verder oplossingen aanbiedt die de biodiversiteit ten goede komen.
Een ambitieus traject en project!
“Via biodiversiteit zien we dat we mensen kunnen verbinden. Bovendien kunnen we via biodiversiteit meetbare impact maken in een gemeente. Zichtbare resultaten motiveren nu eenmaal. En oplossingen voor zowel ons veranderd klimaat als de afname in biodiversiteit zijn zeer sterk met elkaar gelinkt. Zo pakken we samen twee problemen tegelijkertijd aan.” Aldus, Karen De Ridder, Kick-coördinator in Vlaanderen.
Weerbare ecosystemen bouwen zowel in de natuur als in onze gemeenschappen, dat is waar Kick Belgium voor staat!
Voor de eerste gemeenten in Vlaanderen is Kick op zoek naar een gemeente met volgende criteria:
- Enthousiasme en engagement van het lokaal bestuur om verdere stappen te zetten in biodiversiteit, duurzaamheid en ecologie.
- 10 tot 30 duizend inwoners
- Goede mix tussen natuur, landbouw en stedelijk gebied
- Eventuele burgerinitiatieven die al actief zijn op het grondgebied
In een eerste fase gaat Kick met 2 gemeenten van start. Daarna wordt er ruimte gemaakt om met andere gemeenten aan de slag te gaan.
Kick is een vzw die werkt met privé middelen, waardoor ze onafhankelijk werkt en haar methodologie en gemotiveerde coördinatoren in het veld kan inzetten. Van de gemeente wordt motivatie en engagement gevraagd, alsook het beschikbaar stellen van technische en financiële middelen om lokale initiatieven verder te laten openbloeien en groeien.
Interesse in de Kick-aanpak? Contacteer vrijblijvend voor meer informatie Karen De Ridder, Coördinator bij Kick Belgium voor Vlaanderen. Gemeenten kunnen zich opgeven t.e.m. maandag 16 oktober 2023.
Karen De Ridder
Coördinator Vlaanderen
0485/98.47.87 | karen.deridder@kickbelgium.be