Actiebibliotheek
De biodiversiteit beschermen of herstellen? De oplossingen bestaan, nu is het tijd om ze uit te rollen. Snuister in onze Actiebibliotheek om oplossingen te vinden die in je eigen regio kunnen worden toegepast, ze vlot uit te rollen met de hulp van een oplossingsgerichte partner en daar de impact van te meten.
Actiebibliotheek in opbouw
Onze bibliotheek is vandaag nog verre van volledig! Ken je een repliceerbare en meetbare oplossing met een concrete impact op de biodiversiteit? Ken je andere partners die oplossingen kunnen aanreiken en in staat zijn om de lokale spelers bij hun uitvoering te ondersteunen?Wederzijdse hulp moedigen we aan! Geef je oplossingen door via info@kickbelgium.be. Wij voegen die zo snel mogelijk aan deze bibliotheek toe.
Vleermuisverblijven installeren
Slachtoffers van slechte pers, lichtvervuiling en de versnippering van hun territorium, vleermuizen staan op het punt van uitsterven in België. En toch zijn ze, net als zwaluwen en mezen, een belangrijke bondgenoot voor onze steden en tuinen!
Een groen dak installeren
Met de groei van de Belgische bevolking is de behoefte aan woningen groter geworden dan de behoefte aan natuurgebieden. Steden zijn uitgebreid en het platteland is soms getransformeerd.
Groene gevels creëren
In steeds dichter bevolkte steden wordt de hoeveelheid groene ruimte steeds kleiner. Deze verdichting en ontgroening van stedelijke en voorstedelijke gebieden bevordert het ontstaan van hitte-eilanden in de zomer en belemmert het comfort van bewoners en de biodiversiteit.
Samen een waterloop schoonmaken
Elke dag stromen duizenden kubieke meters water in onze waterwegen en daarmee ook een spoor van afval. Door onzorgvuldig of soms onverantwoordelijk gedrag komt dit afval in het water terecht en veroorzaakt het grote problemen voor de biodiversiteit.
Lekken opsporen in gebouwen
Dagelijks toegang hebben tot stromend water lijkt vanzelfsprekend. Maar om dit water te kunnen gebruiken, heeft één gebouw soms honderden meters aan leidingen en tientallen kranen, toiletten, douches enzovoort.
Ecologische corridors herstellen
Wist u dat? Vanaf de jaren zestig moedigde het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie het rooien van heggen en het kappen van bomen op het platteland aan.
Een netwerk van vijvers graven
Vijvers zijn een vitaal ecosysteem voor veel amfibieën-, insecten- en plantensoorten. Het beleid om landbouwgrond te rationaliseren dat in de jaren 1960 begon, heeft er echter toe geleid dat veel vijvers en wetlands zijn opgedroogd.